akne

AKNE

Akne niso le najstniška težava.

Mozoljavost je bolezen, zelo pogosta v puberteti. Pogosto pa se pojavlja tudi v odrasli dobi. Poleg negativnega vpliva na samopodobo lahko akne pustijo tudi številne brazgotine, ki nas spremljajo še v odraslosti. Ker so posegi za odstranjevanje brazgotin precej zahtevnejši, je zdravljenje aken, ki ga vodi specialist dermatolog, za zdravo kožo resnično pomembno.

Naročite se

ZAKAJ NASTANEJO AKNE?

Da bi se resnično znebili aken moramo poznati vzroke zakaj ti nastanejo. V nastanek aken je vpletenih več dejavnikov, hormoni, izločanje loja, poroženevanje kože in bakterije. Lokalno v koži je težava pretirano nabiranje delov odmrlih celic v izvodilih dlačnih mešičkov, to deluje kot čep, zato se mešiček zamaši, tako da loj iz njih ne more več iztekati na površino kože in nastane bunčica. Ko se pridruži še vnetje, nastanejo rdeče gnojne bunčice, ki jim rečemo mozolji.

NEGA AKNASTE KOŽE

Zelo učinkovit način za odpravljanje blagih oblik aken pa je uporaba ustrezne kozmetike, ki Vam jo bo ustrezno za vas svetoval Vaš dermatolog. Gre za medicinsko kozmetiko, ki vsebuje določene substance, ki pomagajo pri luščenju odmrlih celic, ki zapirajo pore, ob tem pa bo ustrezna kozmetika Vašo kožo vseeno dovolj navlažila in izboljšala videz aknaste kože.

 1. Predvsem je pomembna redna uporaba sredstva za temeljito čiščenje kože. Pomembno je, da uporabljate ustrezno milo, ki izpere iz obraza sledi loja, onesnaževalcev v okolju, potu in drugih snovi, ki se čez dan nabirajo na obraz, ki je zelo izpostavljen vsem zunanjim dejavnikom. Za to se uporabljajo dermatološki čistilni geli ali mila, ki so posebej namenjeni za temeljito čiščenje aknaste kože.
 2. Šele na čisto kožo uporabimo kreme, ki vsebujejo aktivne učinkovine, s katerimi pomagamo koži pri odstranjevanju teh odmrlih, odpadnih celic. V ta namen se lahko uporabljajo dermatološke kreme proti aknam z AHA kislinami, to so sadne kisline, ki pravilno odstranijo odmrle celice in vplivajo na odmašitev por.
 3. Večkrat lahko uporabimo medicinski piling za aknasto kožo v dermatološki ambulanti. Ti pilingi namreč pripomorejo, da k pravilnemu luščenju kože in zmanjševanju aken.

DERMATOLOŠKO ZDRAVLJENJE AKEN

V primeru obsežnejših aken pa je potreben obisk pri dermatologu za zdravljenje aken, večinoma je zdravilo izbora retinoid v obliki kreme ali gela za blažje akne, tega uporabite enkrat na dan, zvečer. Deluje tako, da blago lušči površino kože in odpira zamašene dlačne mešičke ter omogoča, da njihova vsebina neovirano steče na površino kože. Ima tudi protivnetni učinek. Uspeh zdravljenja pa pričakujemo šele po dveh do treh mesecih, nato pa je treba nadaljevati. Pri močneje izraženih aknah se že takoj odločimo za sistemsko zdravljenje s tabletami, ki traja vsaj nekaj mesecev.

Akne lahjo torej zdravimo z določenimi zdravili v obliki krem ali tabletami (na recept). Veliko ljudi pa se boji stranskih učinkov teh zdravil in se raje odločijo za odpravljanje aken z ustreznimi pilingi. Stranski učinki tukaj zelo redki.

Za ustrezno zdravljenje aken je potreben pogovor s specialistom dermatologom, ki Vam bo svetoval glede ustreznega zdravljenja za Vas, glede ustrezne nege kože, kakšno kozmetiko Vam svetujemo tudi za naprej, ter kako lahko odstranimo brazgotine, v kolikor so le te že nastale. VEČ O ODSTRANJEVANJU BRAZGOTIN najdete TUKAJ.

PILINGI

Površinski pilingi so učinkovit način, kako polepšati videz kože. Po njih je polt bolj sijoča in sveža, izboljša se stanje aken. Za površinske pilinge najpogosteje uporabljamo naravne kisline alfa hidroksi (angl. Alpha hidroxy acid, okraj. AHA) v različnih koncentracijah, ki jih postopoma višamo.

Poseg po navadi spremlja le nekoliko pekoč občutek v predelu pilinga. Po njem je koža nekoliko bolj rdeča, nato pa se v nekaj dneh obnovi. Za dober rezultat je treba piling nekajkrat ponoviti.

Ali hrana, ki jo zaužijemo vpliva na nastanek mozoljev?

Nekatere znanstvene študije res dokazujejo vpliv hrane na pojav aken. Predvsem so pokazale, da daljše obdobje uživanja hrane z nizkim glikemičnim indeksom zmanjša pojav aken. Med hrano z nizkim glikemičnim indeksom štejemo večino sveže zelenjave, nekatero sadje, stročnice… Ob tem se je potrebno izogibati hrane z visokim glikemičnim indeksom, kot je bel kruh, sladki prigrizki, krompir, beli riž…

Namreč takrat ko uživamo sladko hrano ali beli kruh pride do obdobja povišanega krvnega sladkorja, ta pa povzroči vnetje v telesu in večje izločanje loja iz kože, kar povzroča še bolj mastno kožo. Oboje, povečano vnetje v koži in večje izločanje loja, pa privedeta do poslabšanja aken. V kolikor pa uživamo hrano z nizkim glikemičnim indeksom ne prihaja do teh obdobij povišanega krvnega sladkorja v krvi, to pa vodi do zmanjšanega pojav aken.


CENIK

Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


  Ime in priimek *

  E-pošta *

  Telefon *

  Vaše sporočilo