ZDRAVLJENJE PREKOMERNEGA POTENJA

Ves dan brez skrbi

Potenje marsikomu povzroča precejšnjo mero neprijetnosti. Lahko je tudi eden prvih kazalnikov nekaterih bolezni ali pa le neželeni učinek zdravil.

Kdaj je potenje prekomerno?

Pri nekaterih ljudeh je prekomerno potenje prisotno zelo izrazito, z mokrimi madeži na majici vsakodnevno. Govorimo o primarni aksilarni hiperhidrozi, torej telo proizvaja več potu, kot je potrebno za regulacijo telesne temperature. Prekomerno potenje lahko razdelimo glede na to kako močno vpliva na vaše vsakodnevno življenje in aktivnosti.

Potenje je dobro! Večino časa…

Potenje je normalen odgovor organizma na vročino, saj se z izločanjem znoja regulira temperatura telesa, oziroma se telo na ta način ohlaja. Dejstvo je da je na vašem telesu med 2 in 4 milijone žlez znojnic.

Kdaj gre za »normalno« potenje?

Težko govorimo o »normalni« količini potenja. Nekateri ljudje se pač potijo bolj kot drugi. Nikakor se ne gre primerjati z drugimi ljudmi. V kolikor vi ocenjujete da vas vaša količina potenja moti, je morda čas da se pogovorite z dermatologom, ki Vam bo priporočal najbolj ustrezno terapijo za zmanjševanje prekomernega potenja.

Ali so antiperspiranti in deodoranti dovolj?

Ne vedno. Gre pa za prve produkte, ki jih večino ljudi s pretiranim potenjem preiskusi. Ti produkti delujejo tako, da blokirajo žleze znojnice in zmanjšajo količino potu, ki pride do kože. Deodoranti tudi kontrolirajo neprijetenj vonj. V kolikor ti preparati za Vas ne delujejo dovolj učinkovito, je morda čas, da povprašate dermatologa o drugih možnostih terapije prekomernega potenja.

Kako izgleda terapija prekomernega potenja?

Po pogovoru z dermatologom, ki bo ocenil vaše težave in splošno zdravstveno stanje, vam bo le ta svetoval najbolj optimalno terapijo za Vas.

Največkrat gre za terapijo, kjer z drobno iglico v področje pazduhe z 10 do 15 majhnimi vbodi vnesemo zdravilo, ki zmanjša delovanje žlez znojnic. Zdravilo namreč zmanjša oživčenje znojnic in s tem tudi njihovo delovanje. Več o botoksu najdete TUKAJ.

Kako hitro opazim rezultat? Kako dolgo traja rezultat?

Rezultat je opazen po 2 do 4 tednih. Zmanjšano potenje traja od 6 do 8 mesecev.

Kako izgleda terapija prekomernega potenja v centru SKIN?

V centru SKIN se najprej temeljito pogovorimo, ponudimo ustrezno diagnostiko ali vas po potrebi usmerimo k ustreznemu specialistu. Če je potenje le neprijetnost, brez bolezenskih težav, imamo najučinkovitejšo metodo zdravljenja tega. V predel, kjer je potenje najizraziteje, po navadi v predel pazduhe apliciramo zdravilo.

Da bi bili z uporabo najnižjih odmerkov kar najbolj učinkoviti v centru SKIN najprej izvedemo test. Z njim določimo mesta najizrazitejšega potenja. Test je hiter in občutljiv. Sam postopek aplikacije je nato skoraj neboleč in hiter, stranski učinki pa so zelo redki.


CENIK


Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo