shutterstock 123660985

BOTOKS

Botoks še naprej ostaja najbolj priljubljen estetski poseg

Botulinski toksin, bolje poznan pod imenom botoks, že več desetletij uspešno uporabljajo v estetiki z namenom zmanjševanja in preprečevanja znakov prezgodnjega staranja. Primeren je tako za tiste, ki želijo pravočasno preprečiti prve znake staranja, kot za starejše osebe z bolj izraženimi linijami, ki si želijo svežega in mladostnega videza. V današnji družbi, kjer so tako ženske kot moški pod konstantnim pritiskom, da ne glede na starost izgledajo mladostno, zdravo in sveže, tudi povpraševanje po nekirurških estetskih storitvah močno narašča pri obeh spolih. Razmerje med uporabniki, ki redno posegajo po terapijah z botoksom ženskega in moškega spola je tako nekje 60 : 40.
Botoks je v estetiki uporabljen v nizkih odmerkih. Hitro in izredno učinkovito deluje pri glajenju obraznih gubic, ki nastanejo kot posledica večletne obrazne mimike, saj povzroči sproščanje obraznih mišic in preprečuje njihovo zavestno in podzavestno krčenje. Vbrizgamo ga v izbrano mišico, katere delovanje želimo oslabiti in s tem dosežemo estetski učinek. Deluje izključno na izbrane mišice (na tiste, v katere ga vbrizgamo), vse ostale mišice pa ob tem lahko delujejo povsem normalno. Zelo učinkovit je za glajenje srednje in močneje izraženih gub, najpogosteje pa ga uporabljamo za predel čela, med obrvmi in okoli oči.
Botoks je v prvi vrsti zdravilo
Botoks (botulinum toksin) je naravno prečiščen protein, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. Učinkovina, ki vsebuje Botulinski toksin tipa A ali tipa B, se v prvi vrsti uporablja v medicinske namene in sicer za zdravljenje pri določenih nevroloških obolenjih. Botoks je namreč nadvse učinkovit pri zdravljenju mišičnih spazmov (prekomernega krčenja mišic). Deluje tako, da začasno onemogoči signal, ki povzroča, da se mišice krčijo. Ker je njegov učinek zgolj prehodnega značaja, pa s časom izzveni sam od sebe. Po potrebi je mogoče terapijo ponavljati. Tako se na primer v nevrologiji uporablja pri otrocih s spastičnimi mišicami, zato da se le te sprostijo.
Kako deluje?
Botulin deluje na izbrane živčne končiče, ki oživčujejo mišice in nekatere žleze. Zdravilo prodre v živčni končič in tam prepreči izlitje acetilholina v živčno-mišični stik, s čimer preprečuje, da bi se izbrani organ aktiviral. Z zviševanjem ali zniževanjem odmerka injiciranega botoksa se nadzorujejo želeni učinki zdravljenja. Zdravljenje z botulinom je seveda »simptomatsko«, saj bolniku lajša težave, ne odpravlja pa tudi njihovega vzroka.
Prednosti uporabe botoksa: koža je bolj napeta, gladka in pomlajena
Botoks je najpogosteje uporabljena estetska terapija na svetu, saj je hitra, enostavna in minimalno boleča. Terapija z botoksom se izvaja brez anestezije, saj je bolečina ob posegu z zelo tanko iglo praktično zanemarljiva. Po estetskem posegu skorajda je le malo vidnih znakov aplikacije botoksa in ni potrebna bolniška odsotnost. Stranke se lahko nemudoma vrnejo na delo. Možen je nastanek drobne modrice, ki jo stranka lahko naslednji dan prekrije s pudrom.
Kdaj je smiselno začeti z uporabo botoksa in kaj z njo dosežemo?
Na določeni točki v življenju se lahko zgodi, da s svojo podobo niste več tako zadovoljni. Staranje prinaša spremembe na vašem obrazu, ki jih niste pričakovali. Zaradi mrščenja, smejanja in drugih obraznih mimik na obrazu nastajajo izrazne linije, ki so lahko zelo globoke in za marsikoga moteče. T.i. dinamične gube, ki so posledice gibanja mišic (imenujemo jih tudi izrazne linije), uspešno odpravlja botoks. Delovanje je vidno v 10-14 dneh in v povprečju traja do 4 mesece. Najpogosteje ga apliciramo v gube na čelu, med obrvmi in ob straneh oči,
Ker Botoks uravnava tudi funkcijo delovanja žlez znojnic je z njim mogoče preprečiti tudi prekomerno potenje največkrat v področju pazduh.
Vizualni učinki botoksa brez dvoma pomembno vplivajo tudi na splošno izboljšanje počutja posameznika, tako zaradi boljše samopodobe, kakor tudi zaradi takojšnjega neposrednega vizualnega učinka na okolico. Vsak od nas rad sliši pohvale glede odličnega videza, mar ne? In nasmeh se kar sam nariše na obraz!

Več na https://skin-dermatologija.si/services/botox-ali-botulinski-toksin/

Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo