2017 12 Skin dermatologija 12

Botoks: novi trendi?

Botoks je izjemno popularna terapija, v zadnjem času je na tem področju veliko novih trendov in novosti.
Negova uporaba se v estetiki v zadnjih letih širi na druge predele obraza, celo na nekatere dele telesa. Uporaba za brado, za dvig obraza, za dvig ustnih kotičkov, za gubice ob nosu. Botoks v Estetiki Skin uporabljamo za zmanjševanje gubic po celotnem obrazu.

Naročite se

Klasično se terapija z botoksom izvaja na treh regijah obraza, saj so gubice v tem predelu obraza večinoma povzročene s preveliko aktivnostjo mišic:

 1. med obrvmi,
 2. okrog oči in
 3. na čelu.

OSNOVE O BOTOKSU

Kaj je “PANFACIAL BOTOKS”?

Gre za botoks celega obraza. To pomeni da poleg klasičnih treh regij, uporabimo botoks za zmanjšanje nekaterih drugih gubic, saj so tudi nekatere druge gubice na našem obrazu povzročene s preveliko aktivnostjo mišic. To so nekatere gubice na bradi, navzdol obrnjen ustni kot, gubice ob robu nosu…

CENIK

Botoks celega obraza

BOTOKS V PREDELU BRADE

Predel naše brade močno definira mišica mentalis. To je mišica, ki se pripenja na kost na centralnem delu naše spodnje čeljusti spredaj in se z drugim koncem pripenja v dermis kože brade. Gre za mišico, ki premika brado in obrne spodnjo ustnico navzdol.

V kolikor je mišica premočna, se že v mirovanju vidijo spodnji zobje.

V starosti postane pri nekaterih ljudeh ta mišica preveč aktivna, to povzroča značilne znake, kot mental crease (prečna guba pod spodnjo ustnico), oranžkasta barva kože brade z drobnimi vdolbinicami, ki nastanejo zaradi prevelike aktivacije mišice mentalis (“celulitna koža brade”), obračanje spodnje ustnice navzven in navzdol. Poleg tega pri staranju prihaja do tega, da se konica nosu začne obračati navzdol. Kombinaciji obeh procesov nekateri skupaj rečejo, da povzroča “witchy” look obraza, saj je ena izmed značilnosti čarovnic navzgor obrnjena, naprej štrleča, nenavadna brada in spuščena konica nosu:)

Glede na botoks trende in novosti uporabljajo botoks za brado. Po aplikaciji botoksa v mišico mentalis pride do sprostitve te mišice, in tako je rezultat zmanjšana prečna guba pod spodnjo ustnico, lepša tekstura kože  (zmanjša se “celulitni” izgled kože) in pravilna pozicija brade in spodnje ustnice, kot sta bili pozicionirani v mlajših letih. Za spuščeno konico nosu je prav tako odgovorna majhna mišica na koncu nosu, na katero se prav tako da vplivati s terapijo z botoksom in tako lahko zaustavljamo tudi ta proces.

BOTOKS ZA DVIG SPODNJEGA DELA OBRAZA

 

V spodnjem delu obraza imamo nekaj mišic, ki v starosti postanejo preveč aktivne in ker je njihovo delovanje vlek kože obraza navzdol, povzročijo žalosten videz obraza, s povešenimi ustnimi koti, zgubano linijo čeljusti, visečo kožo, ki visi čez linijo spodnje čeljusti… Nekatere moje stranke temu rečejo, da opažajo “težak obraz”.

Na spodnjem delu obraza imamo mišice, ki delujejo v obe smeri, nekatere tako da dvigujejo obrazne strukture (mišica Levator anguli oris in mišica Zygomaticus major) in te delujejo proti mišicam, ki spodnji del obraza vlečejo navzdol ( mišica Depresor anguli oris – DAO in mišica Platizma).

V mladosti te mišice delujejo v ravnotežju, zato je pozicija ustnic pravilna (ravni ustni koti)  in kontura spodnje čeljusti pravilna. V starejšem obdobju prevladuje moč mišic, ki spodnji del obraza vlečejo navzdol, zato dobimo navzdol obrnjene ustne kote in to težo obraza.

V kolikor z botoksom sprostimo te mišice, ki vlečejo spodnji del obraza navzdol, dobimo efekt liftinga, oziroma dviga spodnjega dela obraza, lepšo linijo čeljusti in manj “težak obraz”.

Ker gre za anatomsko kompleksno regijo mora izvajalec zelo dobro poznati anatomijo tega področja za dober rezultat.

BOTOKS ZA POVEŠENE KOTIČKE UST

Mišica DAO se na eni strani pripenja na spodnjo čeljust, na drugi pa v kotiček ustnic. Prevelika aktivnost te mišice vleče ustni kot navzdol, kar pacienti opisujejo kot žalosten ali utrujen izgled. Z aplikacijo botoksa točno v to mišico pride do njene sprostitve, zato pričnejo po terapiji prevladovati mišice, ki vlečejo ustni kot navzgor in tako se ustni kot poravna, zmanjša se negativen, žalosten videz in povrne mladosten izgled.

BOTOKS ZA VRAT

Platizma je tanka mišica, začne se na klavikuli in se nadaljuje po vratu navzgor, čez linijo čeljusti do sredine obraza. Njena vloga je, da spodnji del obraza vleče navzdol in ob tem povzroča prečne gube na vratu.

Poznamo dve vrsti terapije, ki delujeta na mišico platizmo, prva terapija se uporablja tako, da se botoks aplicira v predelu platizme v področju spodnje čeljusti, in zmanjša moč platizme in tako zmanjša njeno vlečenje obraznih struktur navzdol in tako po terapiji pričakujemo lifting efekt spodnjega dela obraza, kar opisujem zgoraj pod botoks za spodnji del obraza.

Druga terapija, ki zmanjša moč mišice platizme, pa se uporablja za zmanjšanje prečnih gub na vratu.

LIP FLIP

Gre za aplikacijo botoksa v predel zgornje in/ali spodnje ustnice, po terapiji se sprosti mišica Orbicularis oris, zato se ustnica obrne navzven, zmanjšajo se drobne gubice ob ustnicah (“smokers lines”). O njem sem pisala v posebnem blogu.

BLOG O LIP FLIP

 

BOTOKS ZA GUBICE OB NOSU

V starejšem obdobju se pri nekaterih ljudeh pojavijo ob smehu gubice ob strani nosu. Botoks je odlična terapija za zmanjšanje teh gubic.

 

BOTOKS ZA GUMMY SMILE

Normalno ob nasmehu pokažemo zgornje zobe. Nekateri pa ob tem pokažejo še dlesni nad zgornjimi zobmi, zato nasmeh deluje nenavadno. Vzrok je lahko v samih zobeh, velikokrat pa je vzrok v preveliki aktivnosti mišic, ki dvigujejo zgornjo ustnico ( levator labii superioris (LLS), levator labii superioris alaeque nasi muscle (LLSAN) in zygomaticus minor (ZMi)). V primeru prevelike aktivnosti mišic lahko stanje izboljšamo s terapijo z botoksom.

 

MASETER

Nekateri ljudje imajo vse življenje težave s škrtanjem zob, in tako sta mišici maseter- žvečni mišici preveč aktivni in preveč izraženi.

Pri nekaterih pa s starostjo pride do hiperaktivnosti žvečne mišice, ta postane večja, bolj izrazita, kar povzroči spremenjeno obliko obraza z bolj povdarjenim kotom spodnje čeljusti. Tak obraz je bolj kvadratne oblike, in to je oblika obraza, ki je sicer bolj značilna za moške.

V obeh primerih se z aplikacijo botoksa v to mišico ta mišica zmanjša, oblika obraza postane bolj ženstvena, to je ovalna in morebitno škrtanje z zobmi izzveni.

 

Gre za posebne terapije, ki jih izvajajo le izkušeni zdravniki. Pred terapijo je nujen posvet z zdravnikom.

Terapija z botoksom je zelo priljubljena terapija, saj ima v rokah izkušenega zdravnika odlične rezultate, minimalno stranskih učinkov in rezultat, ki je reverzibilen, saj izzveni nekje do 4 mesecev.

CENIK

 

Ob določenih dnevih nudimo v SKIN dermatologiji kar 10% popusta

na pakete zmanjševanja gubic terapij!

 

Pogosta vprašanja

Cena ene posebne regije je 50 EUR, kot je lip flip in botoks brade. Celoten cenik za vse regije pa najdete na spletni strani pod CENIK.
Botoks brade je dobra terapija v primeru ko je mišica v področju brade pretirano aktivna- to vidimo kot "celulitno" kožo na bradi in kot prečno gubo nad brado. V kolikor pa je težava le nazaj pomaknjena brada, je velikokrat potrebno nadomestiti manjkajoči volumen v tem predelu, kar pa izvajamo z dermalnim polnilom s hialuronsko kislino. V koliko imate takšno težavo je najbolje, da se naročite pri nas na brezplačen estestski posvet, kjer vam bo zdravnik svetoval katera bi bila najbolj primerna terapija za vas individualno.
Ne. Tudi te terapije se izvajajo z drobno iglico, podobno kot botoks na zgornjem delu obraza. Samo da so mesta injiciranja drugje.
V SKIN dermatologiji te posege izvaja izključno specialist dermatolog, ki ima s terapijami botoksa veliko izkušenj, saj je potrebno biti za izvajanje teh terapij posebej izurjen.
Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


  Ime in priimek *

  E-pošta *

  Telefon *

  Vaše sporočilo