MELANOM

MELANOM

Temna plat sonca.

Melanom je kožni rak, ki izvira iz melanocitov, kožnih celic, ki tvorijo melanin, kožni pigment. Največkrat nastane na koži, redkeje v očesu ali na sluznicah. Učinki zgodnjega zdravljenja so zelo dobri, v poznih fazah bolezni pa slabi.

Pri ocenjevanju tveganja za nastanek melanoma pogledamo število pigmentnih znamenj na koži. Tisti z več kot 100 znamenji imajo do desetkrat večje tveganje. Pomembno je pregledati tudi atipična znamenja, več kot pet takšnih poveča tveganje do šestkrat. Vzroki za nastanek melanoma so lahko prirojeni, na primer prisoten je v družini, imate svetlo polt kože, ki jo hitro opeče, vaši lasje so rdeče barve. Pomembni so tudi vplivi okolja: kronično prekomerno izpostavljanje soncu, življenje blizu ekvatorja, uporaba solarijev in stanja imunske pomanjkljivosti. Do štirikrat večje tveganje za nastanek melanoma imajo ljudje s sončnimi pegami in solarnimi lentigi (rjave, okrogle pege po obrazu in hrbtiščih rok). Vse to kaže, da se je sončnim žarkom in solarijem resnično treba izogibati.

Veliko lahko storite sami. Kožo si pregledujte vsaj enkrat mesečno. Pozorni bodite na pojav novih kožnih tvorb, znamenj ali spreminjanje obstoječih. Tisti z večjim tveganjem obiščite dermatologa. V centru SKIN z dermatoskopom pregledamo vsa znamenja in ocenimo vaše tveganje. Ta natančno zazna morebitne spremembe znotraj samega znamenja, ki bi potencialno lahko bile nevarne. V centru SKIN znamenja nato spremljamo z digitalno dermatoskopijo ali predlagamo izrez s histopatologijo.

CENIK

Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo