PREGLED ZNAMENJ IN SLEDENJE SPREMEMBAM Z DIGITALNO DERMATOSKOPIJO

Tehnologija, ki ničesar ne spregleda.

V junijski številki revije ELLE, je SKIN dermatologinja, Katja Gorenšek, dr.med., spregovorila o pregledovanju kožnih znamenj in preventivi kožnega raka. Njene nasvete si lahko preberete tukaj.

Pigmentna znamenja na telesu je smiselno natančno opazovati. Tako se lahko zgodaj prepozna kožni rak, predvsem melanom. Digitalna dermatoskopija je pametna metoda za spremljanje oseb z visokim tveganjem. Če se melanom odkrije v zgodnji fazi, se pomembno poveča uspešnost zdravljenja.

Kožna znamenja so stabilna in se v veliki večini ne povečujejo ali spreminjajo. Melanom pa se sčasoma spreminja in povečuje. Zato že več let obstaja metoda za zgodnje prepoznavanje melanoma. Imenuje se digitalna dermatoskopija, poteka pa v dveh korakih. V prvem zajema fotografiranje kože celega telesa (Total Body Photography, Total Body Mapping), v drugem pa digitalno dermatoskopsko slikanje posameznih znamenj, ki jih določi dermatolog.

Najprej se torej opravi slikanje (mapiranje) kože celega telesa. To pomeni, da se sistematično pregleda in dokumentira znamenja od glave do pet. Ob prvem pregledu se naredi osnovno slikanje kože vsega telesa, kar omogoča primerjanje. Ob naslednjem pregledu se lahko odkrije pojav novih lezij na koži ali spreminjanje obstoječih. V drugi fazi pa se opravi digitalna dermatoskopija, ki omogoča visoko resolucijsko slikanje znamenj. To je najbolj občutljiva metoda za zgodnje odkrivanje melanoma. Omogoča zgodnjo prepoznavo melanoma, ko še niso prisotni specifični kriteriji zanj in takrat ko je prognoza bolezni predvidoma dobra.

Z dermatoskopsko kamero se poslika vsako znamenje, za katerega dermatolog meni, da ga je treba spremljati. Ob naslednji kontroli dermatolog na ekranu med seboj primerja znamenja. Oceni, ali so od prejšnjega pregleda v znamenjih nastale drobne spremembe, ki bi že lahko kazale na rozace, kljub temu da, recimo, ne kažejo znakov za melanom po merilih ABCDE, pa tudi ne po klasičnih dermatoskopskih. Ob tem tudi aparat sam analizira fotografije ter opozarja na pojav novih znamenj in spreminjanje obstoječih. Vse to omogoči, da se melanom prepozna prej, kot bi ga samo s pregledom znamenj in dermatoskopijo.

Spremljanje z digitalno dermatoskopijo delimo na kratkoročno in dolgoročno. Kratkoročno spremljamo eno znamenje, ki bolnika skrbi, vendar to znamenje ob pregledu pri dermatologu ne kaže znakov za melanom. Dolgoročno pa opravljamo pri ljudeh z večjim številom znamenj ali pri posameznikih, ki so že imeli melanom ali ga je imel kdo v njihovi družini.
Digitalna dermatoskopija je neboleča, sistematična in v rokah SKIN specialista najboljša mogoča analiza stanja znamenj na koži.

V centru SKIN uporabljamo napredni sistem slikanja Fotofinder, ki hitro in popolno mapira kožo celega telesa, nato pa še vsakega znamenja posebej. Najpomembnejše je sodelovanje med izkušenimi SKIN specialisti in tehnologijo, ki tudi sama izdela analizo sprememb znamenj ter zazna nove spremembe. Je najboljša metoda za spremljanje kože s številnimi znamenji.

Enkraten pregled znamenj opravljamo tudi s klasično dermatoskopijo.

Slike so zgolj simbolične.

 


CENIK


Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo