Kronična venska bolezen (varice, varikozne vene, krčne žile)

Kronična bolezen ven spada med najpogostejše kronične bolezni. Za njo je značilno, da pride do okvare stene žil ali venskih zaklopk, zato se pritisk v venah poveča. To vodi v nastanek razširjenih in poškodovanih ven oziroma do nastanka krčnih žil.

Začetne spremembe, drobne, tanke podkožne vene, imenujemo teleangiektazije, večje razširjene vene pa varice ali krčne žile. Motnje na steni ven ali zaklopk so lahko primarne, v tem primeru gre ponavadi za dedno nagnjenost k tej bolezni in ima krčne žile več članov iste družine. Motnje na steni ven ali zaklopk so lahko tudi sekundarne, te so najpogosteje posledica prebolele globoke venske tromboze. Kronična venska bolezen se lahko poslabša zaradi stoječega ali sedečega dela, neaktivnega življenjskega sloga, prevelike telesne teže in drugih.

Kronična venska insuficienca ali vensko popuščanje je stanje, ko pride zaradi bolezni ven do otekanja, kožnih sprememb in v skrajnem primeru včasih tudi do nastanka venskih golenjih razjed.

Kronična venska bolezen se začne zelo neopazno in sčasoma povzroča vedno več težav. Značilne težave so otekanje spodnjih okončin, pekoče bolečine, krči, težke in utrujene ali nemirne noge. Včasih že drobne teleangiektazije povzročajo nevšečnosti. Pri ženskah so težave pogosto povezane s hormonskimi spremembami, predvsem v nosečnosti se stanje lahko precej poslabša.

V preteklosti se boleznim ven, predvsem zaradi njene pogostosti, ni posvečalo pretirane pozornosti, danes pa vemo, da bolezen ven poslabša kakovost življenja. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni sta izjemno pomembna, saj lahko preprečita napredovanje bolezni, obenem pa omilita nevšečne simptome.

V kolikor opažate zgoraj omenjene težave je potreben obisk pri dermatologu, ki se posebej ukvarja z krčnimi žilami, torej z zdravnikom flebologom. Ob pregledu Vam bo svetoval kakšne so možnosti zdravljenja in Vam svetoval tudi ali potrebujete ultrazvok ven spodnjih okončin. Več o ultrazvoku ven spodnjih okončin si lahko preberete TUKAJ.


Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

059 33 99 33

031 446 999


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnikRezervirajte termin


Ime in priimek *

E-pošta *

Telefon *

Vaše sporočilo